OCD og ADHD

Psykolog Ditte Mortensen

Introduktion

I OCD Klinikken møder vi en del klienter, som både har OCD og ADHD (herunder også den stille version, ADD). Det giver mening, for amerikanske undersøgelser peger på, at op mod 12% af voksne med OCD også har ADHD. Undersøgelserne er ikke lavet i Danmark, og tallene skal derfor tages med et gran salt, men uanset hvad, er det tydeligt at OCD og ADHD ofte optræder sammen.

Forskelle og ligheder ved OCD og ADHD

Udefra set kan OCD og ADHD ellers virke ret forskellige. Mange mennesker forbinder OCD med et stort behov for orden og kontrol, mens ADHD ofte bliver forbundet med hyperaktivitet og koncentrationsvanskeligheder. Men OCD og ADHD har det til fælles, at problemer med at styre tanker og opmærksomhed er centrale for begge diagnoser.

For mennesker med OCD viser problemerne sig ved grubleri, uønskede tanker, man har svært ved at styre opmærksomheden væk fra, og ritualer man har meget svært ved at lade være med at udføre. Det kan for eksempel være man oplever voldsomme tanker om at gøre skade på andre, som man ikke er i stand til slippe, eller at man føler en uimodståelig trang til at tjekke mange gange, om man har låst fordøren.

For mennesker med ADHD viser problemerne sig blandt andet ved tankemylder, impulsivitet og udfordringer med at styre, hvad man fokuserer på. Det kan eksempelvis gøre, at man bliver forstyrret af sine tanker og impulser, når man egentlig skulle løse opgaver i skole eller på arbejde. Omvendt kan det også gøre, at man har svært ved at løsrive sig fra ting, man er interesseret i.

Hvordan kommer OCD og ADHD til udtryk sammen?

Et eksempel på hvordan ADHD og OCD kan komme til udtryk hos den samme person, kan være en voksen mand som altid har oplevet at have tankemylder og som har store problemer med at holde fokus og koncentration i længere tid ad gangen. Han oplever ofte at overse ting på grund af uopmærksomhed, og på et tidspunkt udvikler han OCD i form af indtrængende tanker og tvivl om, om han har kørt nogen ned med sin bil. Tvivlen er så skræmmende at han får svært ved at køre bil.

Et andet eksempel kan være en pige i skolealderen, som er fuld af ideer, har svært ved at sidde stille og finder det umuligt at koncentrere sig i skolen. Hun har svært ved at finde ro, og oplever skræmmende, uønskede tanker, når hun skal sove, som får hende til at udføre tidskrævende og rigide OCD-ritualer inden sengetid.

Hvornår optræder OCD sammen med ADHD?

ADHD er en udviklingsforstyrrelse som er til stede fra barndommen, mens OCD kan dukke op både i barndommen og senere i livet. For nogle mennesker har OCD og ADHD derfor eksisteret side om side siden barndommen, og det kan være svært at pege på en udløsende faktor eller bare huske en tid uden OCD-symptomer.

For andre, ser OCD ud til at være en belastningsreaktion på ADHD-symptomer. Hvis ADHD’en er sent diagnosticeret, har man måske gået rundt med uforklaret tankemylder i årevis, og så har man udviklet OCD-symptomer i et forsøg på at få styr på tankerne. Samtidig har de fleste med ADHD, tendens til at være distræte og glemme ting, og så er OCD ritualer startet med, at man har været nødt til at være ekstra opmærksom på, om man fik låst døren, husket nøglerne og så videre.

OCD-behandling for personer med ADHD

Indholdet og mekanismerne i OCD-tanker og OCD-handlinger, er stort set ens hos mennesker med og uden ADHD, så derfor er den psykologiske behandling af OCD’en også på mange måder den samme for begge grupper. Når man har ADHD, kan det dog være ekstra udfordrende at følge et behandlingsforløb, fordi det typisk kræver, at man husker hjemmeopgaver, øver sig i at styre opmærksomheden væk fra uønskede tanker og i at kontrollere impulser til at udføre OCD-ritualer.

Derfor er det også vigtigt, at behandlingen bliver tilpasset til den enkeltes ADHD, for at den bliver en succes. Det kan eksempelvis være, at der er brug for påmindelser, mere konkret hjælp til planlægning og at man fokuserer på én OCD-problematik ad gangen.
ADHD kan altså gøre det mere udfordrende at følge et OCD-behandlingsforløb, men omvendt kan mennesker med ADHD også få meget ud af et behandlingsforløb, fordi man netop træner nogle af de kognitive funktioner, som giver problemer ved ADHD.

Hvor kan jeg lære mere?

Vi arbejder på en længere artikel om OCD, når man har ADHD. Ved at have en gratis profil her på hjemmesiden, så bliver du informeret straks den er klar. I ventetiden kan du læse en af vores mange artikler om OCD og OCD behandling.  
  
Du kan også læse mere om de amerikanske undersøgelser nævnt i starten af blogindlægget og den mere neurobiologiske side af OCD og ADHD i en (ret tung) forskningsartikel du finder her:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4148591/
Skabt med