OCD Behandling - børn under 15 år

København, Odense, Århus og Online

OCD Behandling for børn under 15 år

Ritualer er en helt almindelig del af børns udvikling, og forsvinder ofte af sig selv igen. Det kan for eksempel være, at man i en periode ikke må træde på stregerne i fortovet. Men børn og teenagere kan også udvikle påtrængende, tilbagevendende tanker og handlinger, som er mere omfattende og angstprovokerende. Når de er det, taler vi om at barnet har OCD.

Alle børn og familier er forskellige, og derfor tilpasser vi altid OCD-behandlingen til barnets alder, specifikke symptomer, og jeres familiesituation.

Børn har brug for forældrehjælp og støtte til at kæmpe mod OCDen, og derfor er man som forælder altid en integreret del af behandlingen. Hvordan, afhænger især af dit barns alder.

Børn

Vores behandling af børn foregår primært som forældrerådgivning, hvor du som forælder bliver klædt på til at hjælpe dit barn med at arbejde med OCD’en.

Det er en svær balancegang at hjælpe et barn med OCD, og for at det lykkes er det vigtigt både at have viden om hvordan OCD fungerer og konkrete redskaber og metoder, som du og dit barn kan bruge når I arbejder med OCD’en.

Udover viden og metoder, kan I også få vejledning i, hvordan I som familie bedst håndtere de dilemmaer og svære situationer der opstår som en del af OCDen.

Ofte er nogle få forældresamtaler nok, til at man er i stand til at få vendt sit barns udvikling. Hvis vi sammen vurderer at der skal yderligere indsatser til, hjælper vi jer med at afklare, hvad der er behov for.

Teenagere

Ved teenagere tilpasser vi formatet, så det passer til jeres familie.

Hvis dit barn har nysgerrighed og motivation
for at være med til samtaler, veksler vi ofte mellem forældrerådgivning, teenage- og familierådgivning.

Hvis dit barn synes det er for svært at deltage i samtaler eller hvis motivationen ikke helt er der, anbefaler vi i stedet at starte med forældrerådgivning.

Uanset hvad, prøver vi os altid frem til vi finder et format, som fungerer for alle.

Som regel starter vi op med ugentlige samtaler for at komme godt i gang, derefter spreder vi samtalerne gradvist ud efter behov.

Hjælp til selvhjælp

En væsentlig del af OCD-behandlingen foregår mellem samtalerne som eksponeringsopgaver, hvor man udfordrer OCDen.

De fleste børn har brug for deres forældres hjælp til at planlægge og huske opgaverne, og derfor er en vigtig del af vores behandlingsforløb at klæde forældre på til at hjælpe og støtte med opgaverne.

Boost-samtaler

Selv når man har fået godt styr på OCDen, kan der opstå situationer, som det er rart at få vejledning til at håndtere.

Det kan være f.eks. være en enkelt samtale i forbindelse med ændringer i familiens hverdag, eksamensstress eller ferierejser.

Book første konsultation

København, Odense, Århus og Online

At forstå OCD'en skaber vejen til at blive fri

FAQ

Ofte stillede behandlingsrelaterede spørgsmål

Har I nogen forventninger til os som forældre?

I OCD-klinikken foregår behandling af børn primært som forældrerådgivning og familiesamtaler. Det betyder at forældre spiller en aktiv rolle som planlægger, støtteperson og heppekor i barnets OCD-behandling.

En stor del af arbejdet foregår mellem og efter samtalerne. Derfor er det vigtigt at du som forælder kan og vil lægge tid og kræfter i at arbejde sammen med dit barn om at få bugt med OCD’en.

Hvilke behandlingsmetoder anvender I?

I forældrerådgivning trækker vi primært på metoder fra kognitiv adfærdsterapi, kombineret med metoder og teknikker som OCD-klinikken har udviklet gennem mange års erfaring med OCD-behandling.

I kognitiv adfærdsterapi arbejder man dels med barnets tænkning omkring OCD og med konkrete eksponeringsopgaver, hvor man prøver at bryde nogle af OCD’ens handlingsmønstre. Trinvis eksponering er en vigtig del af behandlingen, fordi det giver konkret erfaring med at det godt kan lade sig gøre at ændre på OCD ritualerne. Vi hjælper jer med at tilrettelægge opgaverne, så eksponeringen foregår på et niveau hvor barnet kan være med, og hvor det ikke bliver for angstprovokerende.

Udover OCD-symptomerne, har vores behandling også fokus på hvordan OCD’en påvirker jer som familie, så I får konkrete råd til hvordan I tackler svære situationer og får hverdagen til at fungere.

Hvornår kan børn selv deltage i samtaler?

Vi har samtaler med større børn og teenagere, ofte sammen med én eller begge forældre. Vi skræddersyer behandlingen til din familie, og derfor kan et forløb også skifte mellem forældrerådgivning, børne- og familiesamtaler.

Det er helt naturligt og ok for børn at have forbehold for at tale med en psykolog, men for at få noget ud af samtalerne er det vigtigt at dit barn også har nysgerrighed og motivation for at være med. OCD-behandling af børn, foregår i et samarbejde mellem barnet og forældre, og derfor er det ikke et godt udgangspunkt for behandlingen, hvis barnet kun deltager i samtaler fordi en forælder har sagt at de skal. I det tilfælde anbefaler vi i stedet at starte med forældrerådgivning.

Uanset hvad, prøver vi os altid frem, for at finde det format som passer bedst til netop jeres familie.

Skal jeg være mit barns behandler?

Du er selvfølgelig først og fremmest dit barns mor eller far, men forældre spiller også en vigtig rolle i børn og unges OCD-behandling.

For teenagere, er forældre typisk primært støtter, påmindere og heppekor. For børn hjælper forældre også med lære barnet om hvad OCD er for en størrelse, hvordan man kæmper imod OCD’en og mere konkret med at planlægge og udføre opgaver.

Hvilken forælder hjælp der er nødvendig, er forskellig fra barn til barn, og derfor er vores anbefalinger også altid tilpasset jer som familie.

Burde mit barn tage medicin mod OCD?

Vi bliver ofte spurgt af forældre, om det vil være en god ide at deres barn får medicin mod OCD’en. Det er kun speciallæger i psykiatri der kan rådgive om og udskrive angstdæmpende medicin til børn, så derfor kan vi ikke give egentlig rådgivning om medicinsk behandling.

Mere overordnet, er vores erfaring at man kan arbejde med sin OCD uanset om man får medicin eller ej. For børn med svær OCD og meget angst, kan det i nogle tilfælde være en hjælp med angstdæmpende medicin. Det er forskelligt fra person til person hvor god effekt medicin har, og den medicinske behandling kan aldrig stå alene.

Mit barn har ikke lyst til at gå i behandling, hvad skal jeg gøre?

Udefra set kan OCD-ritualer nærmest virke lidt fjollede, men det er vigtigt at forstå, at det er hårdt arbejde og angstprovokerende at konfrontere sin OCD. Derfor er det egentlig helt forståeligt at nogle børn ikke ønsker at ændre på deres OCD-tanker og ritualer, uanset hvor begrænsende og lidelsesfulde de er.

I forældrerådgivning kan vi tale om hvordan du kan give dit barn motivation og mod til at tage hul på at ændre på OCD-tanker og ritualer. Selvom det kan være frustrerende, er det sjældent en god ide at forsøge at tvinge et barn til at ændre på OCD ritualer, så derfor er fokus på at skabe et godt samarbejde omkring OCD’en.

Det er vigtigt at tilføje, at hvis dit barn har OCD i en helt invaliderende grad eller hvis OCD-ritualerne udgør en fare for deres liv og helbred, er det naturligvis ikke en mulighed for barnet helt at frasige sig behandling. I de tilfælde er det ofte nødvendigt med en mere omfattende behandling, som typisk foregår i psykiatrien.

Tidligere behandling har ikke virket, kan vi hjælpes?

Vores erfaring er at al OCD kan behandles, hvis man har de rigtige teknikker og værktøjer!

Vi taler dog alligevel med en del familier, som har været i forskellige former for behandling uden den store effekt. Det er vigtigt for behandlingens succes at behandleren er specialiseret i OCD og at behandlingen er tilpasset til den enkelte familie, ligesom det også vigtigt at forholde sig til om der er andre faktorer som spiller ind.

Derfor hjælper vi jer også med at klarlægge om der kan ligge andet til grund, som gør det svært for jeres barn at arbejde med OCD’en. Hvis et barn for eksempel har en uopdaget opmærksomhedsforstyrrelse, bliver drillet i skolen eller oplever stress over andre ting, er det naturligvis afgørende for behandlingens succes at forholde sig til hvordan I kan løse de problemer også.

Skal jeg helt stoppe med at deltage i mit barns OCD-ritualer?

Som forældre vil vi gerne hjælpe vores børn, når de har det svært, og inden behandlingen er startet, er mange forældre kommet til at spille en uheldig rolle ved at deltage i barnets OCD-ritualer. Først når man opsøger OCD-behandling, finder man ud af, at man på den måde faktisk vedligeholder og forstærker OCDen.

Hvis forældre fra den ene dag til den anden helt stopper med at deltage i ritualerne, vil det dog typisk være alt for angstprovokerende for barnet, og i mange tilfælde ende med, at man som forælder alligevel giver efter. Det er en svær balancegang at vikle sig ud af barnets OCD-ritualer og derfor er det en integreret del af vores behandlingen, at vejlede jer i, hvordan I gør det bedst.

Mit barn får allerede behandling et andet sted, kan jeg stadig få rådgivning som forælder?

OCD hos børn påvirker hele familien, så det kan være rart at få rådgivning og sparring i forhold til hvordan I håndterer svære situationer. Hvis dit barn allerede får god behandling et andet sted, er 1-2 forældresamtaler ofte nok til at man som forælder føler sig mere sikker på hvordan man skal håndtere OCD’en. Nogle forældre kontakter os også igen, hvis de står overfor en udfordrende situation, som skilsmisse, skoleskift, rejser osv.

Se også vores OCD guide for børn

Vi har også en OCD guide for børn, der er god til at skabe et samtalerum om OCD på børnenes præmisser.
Skabt med