Som en del af vores vidensformidling, kan du her læse forskellige artikler om OCD.
Artiklerne er skrevet af Psykolog Jesper Krogholt og klinikkens psykologstuderende under deres et årige praktikophold i klinikken.
OCD er en alvorlig lidelse, som ofte påvirker hverdagen for hele familien. Derfor kan man som pårørende opleve, at man glemmer sig selv og sine egne behov. Når man er pårørende til en OCD-belastet, er der ofte rigtig mange bekymringer, spørgsmål og frustrationer, der presser sig på
Hos den OCD-belastede er humøret ofte præget af alvor, hvilket er tyngende. Heldigvis kan et positivt engagement få horisonten til at blive mere farverig og skabe positive forandringer i humør
Tvivl ses ofte at være involveret i OCD’ens mekanismer og for den OCD-belastede kan tvivlstanker være en stor udfordring i arbejdet med OCD’en. Tvivl er dog ikke i udgangspunktet problematisk. Problemet opstår, når irrationel tvivl tillægges uhensigtsmæssig betydning.
Hvordan kan vores basale antagelser og leveregler om os selv, andre og verden være begrænsende for vores psykiske velvære?
Kan vi lære at tænke anderledes i forskellige situationer og derved ændre måden, vi føler og handler på i de situationer, vi indgår i?
I artiklens anden del møder vi Sandra, Søren og Karsten, som har 3 forskellige varianter af OCD-tanker med seksuelt indhold. De tre typer er homoseksuel-OCD, pædofili-OCD og dyresex-OCD. Vi ser eksemplificeret, hvordan deres OCD har udviklet sig, og det forklares nærmere, hvordan deres OCD fungerer.
I artiklens første del møder vi Bente, Peter og Lis, som har 3 forskellige typer af OCD. Typerne der illustreres er bakterie-OCD, tjekke-OCD og orden/symmetri-OCD. Vi ser eksemplificeret hvordan deres OCD har udviklet sig og det forklares nærmere hvordan deres OCD fungerer.
Internalisering af tanker, som blot er tanker, kan skabe store problemer, og dette illustreres igennem eksemplet om Bjarne. Internaliseringsprocessen og dennes konsekvenser beskrives igennem en ny model for internalisering.
En personlig beretning om at forstå OCD, når man ikke selv har det - hvordan det føles at være angst, og at angsten slet ikke er så forskellig fra den angst, som vi alle sammen kender.
I arbejdet med OCD-problematikker, er der flere der har svært ved at skelne mellem egne tanker, og de tanker OCD’en er med til at skabe. Denne artikel introducerer begrebet eksternalisering, og hvorfor det er en gavnlig og vigtig tilgang til ens terapi, og den måde man forholder sig til at være ramt af en psykisk belastning.
Livet med OCD kan være, og er for mange, en kamp mod sig selv og en sygdom, som ikke giver slip ”bare sådan lige”. For udefrakommende er OCD-belastede plagede af deres tilstand, men hvordan er det egentlig at være i orkanens øje? Hvordan finder man motivationen til at kæmpe i mod OCD’en, og hvordan finder man sejrene i en hverdag, hvor alting nogle gange virker, som om det hele kan være lige meget? Det, og meget andet, spurgte jeg en klient om.
Dette er et interview med en pårørende til OCD. Nikolaj er mand til Laura, som går på klinikken fordi hun har OCD omkring parforhold og sygdom, hvor hun frygter at blive syg af kræft. Laura og Nikolaj har kendt hinanden i 13 år, men er først inde for den seneste årrække blevet bekendt med, at Lauras reaktioner skyldes OCD. I den forbindelse har terapi været en stor hjælp for dem, fordi de har fået viden og redskaber der gør dem bedre i stand til at håndtere OCD i hjemmet.
Artiklen fortæller om metoder ved kognitiv adfærdsterapi - om eksponering og responshindring og hvordan angstsystemets niveauer står i relation til dette arbejde.
I forbindelse med fødsel oplever ca. 10% af kvinder uønskede, ubehagelige tanker, som de bliver forskrækket over, og som skaber angst igennem en længere periode efter fødslen. Den belastning disse tanker giver bliver ofte misforstået som en efterfødselsdepression eller forbliver skjult/uopdaget.